poniedziałek, 5 grudnia 2011

Mikołajkowe pierniczki korzenne

Przygotowujemy 1kg mąki, ~ 30 dkg cukru, 25 dkg miodu, kostkę masła, 2 jajka, 2 łyżki kakao, paczkę przyprawy korzennej, łyżeczkę proszku do pieczenia i 2 łyżeczki sody.
Masło, miód, cukier i kakao roztapiamy,  a mąkę, przyprawę korzenną, proszek do pieczenia i sodę mieszamy, następnie dodajemy jajka oraz masę, którą musimy najpierw schłodzić.
Rozwałkowujemy ciasto, wycinamy choinki, księżyce, gwiazdki i inne ulubione kształty i pieczemy w piekarniku z termoobiegierm około 3 - 4 minut w temperaturze 150 stopni.

Pierniczki zdobimy gotową polewą lub własnej roboty tzn. masło, kakao i cukier topimy na małym ogniu, w polewie umieszczamy orzechy oraz pałeczki czekoladowe, a pisakami cukrowymi możemy zrobic napisy i namalować bombki na pierniczkowych choinkach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz